|
|
ZAUJÍMAVOSTI |
Viete že ?
-Celá rastlina lotosu je jedlá. Koreň (rhizóm) sa používa na varenie ako u nás zemiaky. Odvar z neho je vynikajúci na problémy s dýchacím ústrojenstvom. Obsahuje nelumbín, asparagín, množstvo vitamínov a minerálov. Mladé listy sa dajú použiť ako šalát, staré miesto alobalu. na pečenie hydinových stehienok, alebo iných dobrôt. Mladé semená sa dajú vyprážať, zrelé vylúpané ako prísada do ryže spraví skvelú príchuť. Lupienky z kvetov obalené v sladkom cestíčku ako dezert, alebo aj s peľovými tyčinkami ako lahodný a liečivý čaj.
-Klíčivosť lotosových semien vydrží aj niekoľko tisíc rokov. Možno v nich sa skrýva recept na dlhý život. Pri stavebných prácach v Tokiu v pradávnom už neexistujúcom močiari objavili niekoľko semien lotosu. Radiokarbónovou metódou sa zistil vek na približne 2000 rokov. Jedno semeno vyklíčilo a rastlina z neho dostala názov Ogha Hasu. Zaujímavé je pomyslieť na to, čo všetko sa na svete udialo od čias Rímskej ríše, objavenia Ameriky , až po dnešnú dobu pokiaľ toto semeno odpočívalo na dne močiaru.
-Kvety lotosu dokážu vytvárať teplo podľa potreby, aby sa jeho pohlavné orgány udržiavali v stabilnej klíme. Táto vlastnosť je skôr blízka živočíšnej ríši ako tej rastlinnej.
-Pôvodné druhy sú dva. Nelumbo nucifera, vyskytuje sa hlavne v Ázii a Nelumbo luthea, vyskytuje sa v Severnej Amerike. Z týchto druhov vznikli stovky rôznych odrôd vyskytujúcich sa po celom svete.
-Pred dobou ľadovou sa lotos vyskytoval aj v Európe. Pred príchodom ľadovcov zo severu nemal kam ustúpiť, bránilo mu v tom Stredozemné more, tak v tejto oblasti vyhynul. Takže môžeme hovoriť o ňom ako o pôvodnom druhu z doby pred dobou ľadovou. (na tému čo je a čo nie je pôvodný druh).
|
|
|
|